Een nieuwe betaalmethode voor aankoopfacturen: De EPC QR Code

Binnen de betaalmodule werd een nieuwe, alternatieve betaalmethode beschikbaar gesteld. Individuele facturen kunnen nu ook betaald worden aan de hand van de EPC QR Code.

Met de betaalmodule was het reeds mogelijk om betalingen op te nemen en uit te voeren via een SEPA betaalbestand. Zie hiervoor het Nieuwsitem mbt de SEPA betaalmethode. Een SEPA betaalbestand heeft als voordeel dat je als gebruiker meerdere betalingen tegelijkertijd kan doorvoeren maar als nadeel dat je het betaalbestand (XML-formaat) nog moet downloaden en importeren in een (online) banktoepassing.

Wanneer je een factuur betaalt aan de hand van een EPC QR Code vermijd je de export/import van een bestand. Anderzijds kan je slechts één factuur tegelijkertijd betalen.

Wat is de EPC QR Code? EPC QR staat voor  European Payments Council Quick Response Code. Het betreft een QR-code (een vierkante, geblokte barcode) die ingescand kan worden met een smartphone. De code werd op Europees niveau geïnitieerd en wordt in verschillende Europese landen geïmplementeerd. Lees hier meer over de EPC QR Code.

Wat heb je nodig? Een compatibele mobiele app die de EPC QR Code herkent en kan verwerken. In België zien we vandaag implementaties binnen de mobiele Apps van Belfius en KBC.

Opgelet: Andere betaal-Apps gebruiken mogelijks andere QR-formaten die niet compatibel zijn met de EPC QR. EPC QR betreft dus geen algemene, universele standaard binnen de sector! Sommige andere apps (bv Bancontact, Payconiq) aanvaarden voorlopig enkel hun eigen (gesloten) standaard.

TIP: Scan de EPC QR code bovenaan dit item en verifieer zo of je over een compatibele betaal-App beschikt. Indien de QR-code herkend wordt, zal een betaling van 1€ voorgesteld worden aan het Rode Kruis. Die kan je vervolgens doorvoeren vanuit één van je gekoppelde bankrekeningen of annuleren.    

Hoe betaal je een factuur met de EPC QR code?

Binnen het klantenportaal klik je rechts op het betaal-icoontje, beschikbaar als actie voor de betreffende factuur: Deze factuur betalen.

Het betaalformulier wordt geopend. Links ziet u de betreffende factuur (met zoom-functie). Rechts selecteert u de betaalwijze EPC QR. Vervolgens controleert u aandachtig de gegevens waarmee de betaling zal worden uitgevoerd.

Opgelet: Vul de gegevens zelf aan wanneer niet alle betaalgegevens (correct) werden voorgesteld en/of uitgelezen.

Eenmaal alle gegevens aangevuld en beschikbaar zijn, klik op de blauwe knop onderaan [Maak QR code]:

De toepassing genereert vervolgens de QR code en stelt ze visueel voor op een volgend scherm. De code kan hier worden ingelezen met een compatibele mobiele app. Rechts worden ter controle nogmaals de betaalgegevens getoond. Deze gegevens kan je ook terugvinden bij de validatie van de betaling in de app zelf.

Wanneer de betaling succesvol werd doorgevoerd via de mobiele app, klik dan op de blauwe knop [Betaling uitgevoerd].

Voor de betreffende factuur wordt vervolgens de checkbox ‘Behandeld’ aangevinkt en binnen het Archief en de Historiek wordt de status ‘In verwerking’ geplaatst binnen de kolom ‘Betaald’. De betaald-status komt op ‘Ja’ te staan van zodra de betaling ook geregistreerd wordt in de boekhouding.

Opgelet: De Betaalmodule, waarbinnen de betaalmethodes SEPA en EPC QR werden opgenomen, is een betaaloptie die u op kantoorniveau kan laten activeren. Eenmaal centraal geactiveerd en geconfigureerd, kan u de module per dossier activeren.

Neem contact op met uw verdeler of account manager voor de centrale activatie van de module op kantoorniveau.