De toepassing is niet beschikbaar :-( … Wat nu?

Bij alle grote en kleine IT-toepassingen, kan het soms fout lopen … ūüôĀ

Toepassingen die via het internet worden aangeboden zijn in principe 24 uur per dag en 7 dagen op 7 beschikbaar. Om deze beschikbaarheid te garanderen dienen verschillende schakels in een complexe ketting van computer-programma’s, infrastructuur en telecommunicatie permanent op elkaar afgestemd te zijn. Dat lukt bijna altijd¬†… maar heel zelden¬†ook¬†niet.

Wat liep er fout op donderdagochtend 15 september 2016?

Door een fout op het niveau van het besturingssysteem van de productie-webserver waarop de ClearFacts-toepassing draait was de applicatie gedurende enkele uren onbeschikbaar.

Pas nadat een volledige nieuwe server-omgeving werd ingericht¬†en¬†een nieuw¬†‘Operation System’ werd ge√Įnstalleerd bij onze Cloud-dienstverlener AWS,¬†kon de toepassing opnieuw worden opgestart.

incident-report-webserver-down

Het betreft overmacht maar desalniettemin onze welgemeende excuses mocht deze onbeschikbaarheid u tijdelijk in de problemen hebben gebracht.

De onbeschikbaarheid zou niet mogen geleid hebben tot het verlies van transacties of documenten.

Daar waar ‘incidenten’ op hardware-niveau zeer zelden voorkomen, gebeurt het iets regelmatiger¬†dat de¬†WebServices met ABBYY (voor het uitvoeren van de OCR) en VIES (voor het ophalen van de BTW- en NAW-gegevens) geen gehoor krijgen. Als gevolg hiervan zal respectievelijk¬†de automatische herkenning van de factuurgegevens (dienst AIR) of de creatie van nieuwe tegenpartijen (leveranciers en klanten) niet of niet volledig gebeuren.

Als gevolg daarvan zal een factuur niet verwerkt kunnen worden en is een manuele tussenkomst nodig (aangegeven adhv een rode status Empty of Nok).

abbyy-down

Indien u de status wenst te kennen van de belangrijkste deelcomponenten van de ClearFacts-toepassing kan u terecht op deze link.

De webpagina geeft een overzicht van de belangrijkste systemen/componenten van de toepassing evenals een indicatie van de beschikbaarheid (App Uptime) en antwoordtijd (App Response Time).

Indien u wenst, kan u er tevens inschrijven op een notificatie-dienst die een email-melding uitstuurt van zodra één van de cruciale componenten van de toepassing onbeschikbaar is.  subscribe

clearfacts-system-status-site

 

Geef een reactie